Maanan Viimeinen


© Suomen Hippos / Eero Perttunen

Saavutuksia Perustiedot
Suomenhevonen VH00-000-0000
Ori Kasvattaja Maanan Sh:t, VRL-06066
s. 11.11.2017 Omistaja Elisa VRL-06066
151 cm Ei painotusta
Rautias KO: Helppo B, RE: 110 cm

Maanan Viimeinen, Vipuksi kutsutu suomenhevosori on pääpiirteittäin melko tavallinen heppa. Se on oriksi todella lunki tyyppi, ei paljon tammojen perään turhaan huutele, eikä muutenkaan pidä itsestään suurta meteliä. Se osaa käyttäytyä lähes kaikissa tilanteissa järkevästi, mutta muutaman loimen se repii aina talvisin ja traikkuun lastaaminen kestää usein tovin jos toisenkin. Kyytiin päästyään Vipu matkustaa kuitenkin ihan nätisti, yksin tai kaverin kanssa.

Hoitaessa se on seurallinen, sellainen nautiskelija, joka pitää saamastaan huomiosta. Varustamisen suhteen Vipun kanssa ei tule ongelmia, se seisoo hievahtamatta paikoillaan satuloinnin, suitsituksen ja suojien laiton ajan, vaikka olisi vapaana. Tällaisen hyväkäytöksisen ja hyvän mielen hevosen kanssa pystyy helposti puuhailemaan niin vauvat, kuin vanhuksetkin.

Ratsastaessa Vipu on menevä ja herkkä, mutta hyvän ratsastajan alla aivan super! Sillä on kivan pehmeät askeleet, joissa on helppo istua. Koulupuolella ori ei osaa kummoisia, vain ihan perusjutut, eikä sitä sen enempää ole vielä toistaiseksi koulutettukaan. Kisaamme enemmän esteitä, etenkin maaston puolella, joten koulupuolen osaaminen on jäänyt vain perustasolle. Sen sijaan esteillä ori on paljon parempi. Se hyppää hyvällä tyylillä ja suorittaa maastoesteetkin suurimmaksi osaksi varmajalkaisesti. Se tarvitsee kuitenkin maastoesteille virheetöntä ratsastusta ja hieman tukea sekä kannustusta, kun taas perus esteillä se antaa paljon anteeksi ratsastajan mahdollisia virheitä.

Kaikin puolin Vipu on mutkaton ja hieno ori, jonka kanssa on helppo harrastaa.

Sukutaulu - 1 sukupolvi

i. Tiikan Limu ii. Tiikan Tiiminki
sh, mksrt, 145,5 cm
iii. Tiikan Turo
sh, mksrt, 148,5 cm
iie. Jalonna
sh, hpm, 144 cm
ie. Hemaiseva
sh, vrt, 154 cm
iei. Limuiseva
sh, rn, 159 cm
iee. Hemppariina
sh, light chestnut, 151 cm
e. Hennin Friidu
KTK-II
ei. Aatos
sh, rn, 157 cm
eii. Amiraali
sh, mrn 160 cm
eie. Sanni
sh, rt, 156 cm
ee. Hilpurin Flikka
sh, mpäist, 150 cm
eei. Hilpuri
sh, mpäist, 153 cm
eee. Koskelan Likka
sh, rt, 150 cm

VarsaEmäMuuta
s.
© Elisa - Sukuselvityksen saa kopioida jälkeläisille sellaisenaan.
Vipun isän, Tiikan Limun suku on pääasiassa ratsulinjainen. Vain Limun emän isä Limuiseva on ravisukukua edustava yksilö, joka on pärjännyt ihan menestyksekkäästi ravipuolella. Limun emä Hemaiseva on perinyt kouluratsun liikkeensä emältään Hemppariinalta. Hemaiseva ja Hemppariina molemmat ovat menestyksekkäitä kouluratsuja ja väritykseltään sekä merkeiltään kuin identtiset kaksoset. Erotuksena on vain se, että Hemaiseva on perinyt isältään hieman sporttisemman rakenteen ja sulavammat liikkeet.

Limun isän puolen suku edustaa yleis-/estepainotteisia, melko pienikokoisia suomenhevosia. Isä Tiikan Tiiminki on pienhevoskokoinen, kilpaillut koulu- ja esteratsastuksen parissa ihan ok menestyksellä. Isän isä Tiikan Turo on myös pienikokoinen, mutta juuri ja juuri hevosen mitoissa. Ori on kilpaillut koostaan huolimatta loistavasti pärjäten niin esteillä, kuin kenttäratsastuksessakin, kun taas isän isän emä Jalonna on kilpaillut harrasteluokissa 90 cm tasolla vaihtelevasti menestyen.

Kantakirjahevosia isän puolen suvusta löytyy kolme, vanhemmat molemmat II-palkittuja ja emän emä Hemppariina I-palkittu.
Vipun emän, Hennin Friidun lähisuvussa on paljon este- ja kenttäratsuja. Isä Aatos on kilpaillut molemmissa lajeissa pärjäten loistavasti. Ori on edustanut monissa suurkilpailuissa ja myös pienemmissä kisakarkeloissa. Estelahjansa ja rohkean mielen Aatos peri isältään Amiraalilta, jolla oli loistava hyppytekniikka ja järkähtämättömät lehmän hermot. Amiraali kilpaili kenttäratsastuksessa nuorena paljonkin, mutta vanhemmalla iällä pienten vaivojen saattamana siirtyi kouluratsastuksen pariin. Isän emä Sanni oli alunperin ratsastuskouluhevonen, joka sittemmin myytiin yksityiskäyttöön. Tamma kilpaili helpoissa koulu- ja esteluokissa ihan mukavasti sijoittuen. Valitettavasti tamma kuoli kisamatkalla tapahtuneessa onnettomuudessa, vain 15 vuoden ikäisenä.

Friidun emän puolen hevoset ovat myös melko pitkälti estehevosia, emän emä Koskelan Likkaa lukuun ottamatta. Likka teki pitkän uran terapiaratsuna, ja satunnaisesti kyyditsi hienojen vaunujen edessä hääpareja ja muita juhlien sankareita. Likan varsa, Friidun emä Hilpurin Flikka kisasi nuorempana estekilpailuissa ja jonkin verran myös matkaratsastuksessa harrastelumielessä. Kivaluonteinen ja varsin näyttävä tamma hurmasi kaikkien siihen tutustuneiden sydämet oitis, ja tämän takia tammasta tehtiin sen elämän aikana lukuisia ostotarjouksia, joihin sen omistaja ei kuitenkaan tarttunut. Erikoisen värin ja hyvän luonteensa Flikka peri isältään, Hilpurilta, joka menestyi aikanaan hyvin niin este- kuin näyttelyareenoillakin. Flikka ja Hilpuri molemmat olivat väriltään mustanpäistärikköjä.

Näyttelyt ja muut showt

NJ & VSN
07.05.2018 Einfall (NJ), Avoin kaikille roduille, tuom. Welby = irtoSERT

Kilpailukalenteri

MEJ, 8 sijoitusta
27.07.2018 Kutsu, 90 cm = 1/17
24.07.2018 Kutsu, 100 cm = 4/17
24.07.2018 Kutsu, 90 cm = 2/17
23.07.2018 Kutsu, 90 cm = 2/17
09.06.2018 Kutsu, 90 cm = 2/12
05.06.2018 Kutsu, 90 cm = 2/12
04.06.2018 Kutsu, 90 cm = 1/12
01.06.2018 Kutsu, 100 cm = 3/12
KRJERJ
Tämä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen. Ulkoasun ja sivuston tekijänoikeusmerkinnät täällä.
Kaiken materiaalin (tekstit, kuvat, ulkoasu) kopioiminen on kiellettyä!